Sağlık

Yaşadıklarınıza İlişkin Tüm Duygularınızı Kaybettiğinizde ‘Körelmiş Etki’ Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Günlük hayatınızda yaptığınız şeyler hakkında hiçbir şey hissedemiyorsanız nedeni ‘Körelmiş Duygu’ olabilir. Aşk, öfke, pişmanlık, kıskançlık gibi duyguların kaybolduğu bu hastalık hakkında merak edilen tüm detayları sizler için derledik. İçeriğimizi merak ediyorsan seni buraya alalım.?

Kaynak:https://www.goodtherapy.org/blog/psyc…

Bir canlı olarak öfke, memnuniyet, keder gibi pek çok duyguyu hayatımız boyunca yaşarız.

Fakat ‘Bu duyguların hiçbirini hissedemiyorum’Eğer öyleyse, ‘Körelmiş duygulanım’ adı verilen ve aynı zamanda ‘Duygusal Küntlük’ olarak adlandırılan bir zihinsel bozuklukta olabilirsiniz.

Affect Blunt, bir kişinin duygusal durumunu yansıtmada körelmeyi ifade eder. Geçmişte değer verdikleri şeyler için artık güçlü hisleri olmayabilir.

Birisi bir şeye karşı çok az duygu beslese bile, onu mutlaka bir şekilde tekrar yapacaktır. Ancak söz konusu duygu ölçüsü, kişinin sahip olduğu duygu ölçüsü ile her zaman aynı değildir. Yani içinizde duygu şelalesi akarken aynı şeyleri dışarıya yansıtamayabilirsiniz. Bu aslında bir nevi savunma sistemidir.

Ancak genellikle travma sonrası ortaya çıkan hastalık, etrafta olup bitenlere karşı içsel bir uyuşukluğa neden olur.

Afektif Bulanıklık, başlı başına bir teşhisten ziyade bir semptomdur. Devam eden körelmişlik hissi; Şizofreni, depresyon, travma sonrası gerginlik (TSSB) ve Parkinson gibi hastalıkların yaygın bir belirtisidir.

Duygusal küntlüğü olan kişinin beyni korkunç olaylara karşı duygularını kapattığı için günlük yaşantısına devam ederken pişmanlık, aşk, öfke, heyecan gibi duygularını kaybeder.

Duygusal açık sözlülüğün belirtileri arasında düz bir ses tonu, göz teması eksikliği ve herhangi bir şeye ilgi eksikliği yer alır.

Belirti gösteren kişiler hiçbir şey hissetmedikleri için hata yaptıklarında ve sonrasında suçluluk ve pişmanlık duymazlar.

beynin; Yaşanabilecek olaylara karşı kendini savunarak kendini kapatman sonucunda yaşadıkların, bağını ve sosyal bağlarını olumsuz etkiler.

Çoğu zaman yaşanan travmalarda afektif küntlüğün tedavisi tanının saptanması ve tedavi edilmesi ile iyileştirilebilir. Bireye başka bir tanı konmamışsa, terapist yardımıyla duyguları tanıma ve yorumlama pratiği yapılabilir.

Zamanla ve pekiştirmeyle, kişi duygularını ifade etmede daha iyi hale gelebilir.

Eğer böyle bir durum yaşıyorsanız bir uzmana danışmanız gerektiğini unutmayın!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu