Hazine ve Maliye Bakanı Nabati, depremler sonrası yapılan çalışmaları değerlendirdi.
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Bakanlık olarak tüm kurumların 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerle ilgili kaynak taleplerini en hızlı şekilde karşıladıklarını belirterek, “Şu ana kadar yaklaşık 17 milyar lirayı nakdi olarak AFAD’a aktardık.” söz konusu.
Nebati, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası’nda deprem sonrası yürütülen çalışmalara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Bakan Nebati, Şanlıurfa’daki son durumla ilgili olarak, “İlimizde ölü sayısı 180, toplam ölü sayısı 351, ağır bakımda 17 hastamız var, il dışından gelen toplam depremzede sayımız 1000’dir” dedi. 1.462, ilimizde yıkılan bina sayısı 19, toplam çadır sayısı 3 bin 667 Çadırlarda kalan vatandaşlarımıza 29 bin 810, 154 bin 847 battaniye ve 9 bin 5 ısıtıcı dağıttık. 964 konaklama yerimizde 604 kişi.” ifadeleri kullandı.
Depremin olduğu ilk andan itibaren tüm imkanlarını seferber eden devletin, milletle birlikte vatandaşın tüm yaralarını sarmaya ve bölgenin yeniden imarına hızla devam edeceğini vurgulayan Bakan, şunları kaydetti: bu süreçte milletimiz, STK’larımız ve iş dünyamız ve sağladığı takviyeler takdire şayandır.Aziz milletimiz, daha önce de birçok kez yaptığı gibi bugün de tüm dünyaya birlik ve beraberlik içinde olmanın ne demek olduğunu çok net bir şekilde göstermiştir. zorlukların üstesinden gelmek ve zorluklara birlikte göğüs germek.” dedi.
Depremden zarar gören vatandaşların yaralarını sarmak ve kentlerin zarar gören altyapılarını yeniden inşa etmek için bütçeyi ve tüm imkanları en etkin şekilde kullandıklarına işaret eden Nebati, “Bu kapsamda ihtiyaçların karşılanması amacıyla AFAD başta olmak üzere tüm kamu kurum ve kuruluşlarımızın acil nakit ihtiyacı başta olmak üzere 100 milyar lira gerekecek.Kaynak ayırdık.Tüm kurumlarımızın depremle ilgili kaynak taleplerini en hızlı şekilde karşılıyoruz.Bugüne kadar, AFAD’a yaklaşık 17 milyar lira nakit aktardık.” söz konusu.
“Hızlı kararlar alıyoruz”
Bakan Nebati, bakanların her bölgede toplantılar yaptıklarını, yaraların sarılması için talepleri değerlendirdiklerini ve hızlı kararlar aldıklarını belirterek, Bakanlığın tüm sorunlarının analizini anında alıp yollarına devam ettiklerini sözlerine ekledi.
Deprem felaketinin vatandaşlar ve iş dünyası üzerindeki etkilerini hafifletmek için bir takım vergi düzenlemelerini ivedilikle devreye aldıklarını söyleyen Nabati, bu kapsamda özellikle mücbir sebep beyanı olmak üzere alınan tedbirleri anlattı.
Vergi borçlarının taksitlendirilmesinden prefabrik yapılardaki KDV indirimine kadar atılan adımlara dikkat çeken Nebati, şöyle devam etti:
“Hızla devreye aldığımız tüm bu kolaylaştırıcı uygulamaların yanı sıra vergi mevzuatı kapsamındaki bazı diğer talepleri de ivedilikle değerlendiriyoruz. Amacımız bu zorlu dönemde vatandaşlarımızın ve iş dünyamızın hayatını olabildiğince kolaylaştırmaktır. Çiftçimizin yanında olmaya devam ediyoruz Halk Bankası’nın iş yeri ve iş yeri zarar gören yaklaşık 150 bin esnaf ve sanatkarımıza yaptığı Hazine faiz destekli kredi ödemelerini 6 ay faizsiz olarak erteledik. Deprem bölgesindeki çiftçilerimizin Hazine faizli kredilerini 1 yıl vadesiz faizsiz olarak ödedik.” Daha önceki uygulamalardan farklı olarak Zelzele bölgesindeki çiftçilerimizin mazot ve gübre takviyelerini bire bir yerine nakit olarak gerçekleştirdik. . Bu kapsamda geçtiğimiz hafta çiftçilerimizin hesaplarına toplam 3,4 milyar liralık takviye yapıldı.”
Bankacılık, çalışma hayatı ve sigortacılık alanlarında yapılan düzenlemelere değinen Bakan Nebati, “Vatandaşlarımızın sigortacılık alanında mağduriyet yaşamaması için gerekli tedbirleri aldık ve almaya devam ediyoruz. 8 bin 612 hasar belgesi için 1 milyar TL ödeme yapıldı”Devletimizin bulunduğu illerimizde trafik sigortası ve zorunlu beyin sarsıntısı poliçelerinin prim ödemelerinde çeşitli kolaylıklar getirdik. acil durum ilan edildi. Yenilenemeyen poliçelerin garanti ve tahsilatını 8 Mayıs 2023 tarihine kadar uzattık.” ifadelerini kullandı.
Fiyat sabitleme kararı
Bakan Nebati, deprem felaketi karşısında fırsatçı davrananların da olduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi:
“Depremin yaralarını sarmaya çalışan vatandaşlarımızın bu fırsatçı yaklaşıma maruz kalması asla kabul edilemez. Bu duruma asla göz yummayacağız. Öte yandan duyarlı ve pahalı üyelere de. bölgenin ihyası ve imarı kapsamında fiyat belirleme kararı alan ve bu sürece değerli takviyeler sunan iş dünyamızın da milletimizin adına bir şükran borcumuz var. girdi maliyetlerinin artmaması için her türlü tedbiri alacağımızı, vazgeçmemiz gerekenler varsa onlardan da vazgeçeceğimizi, şu anda sorumluluk altına girmedik, elimizi taşın altına koymadık. kalbimizi ve bedenimizi koy.Zaman,birlik,beraberlik Bizi biz yapan bu yiğitlik,zor zamanda gösterdiğin bu yiğitliktir.”
“Tribüne siyaset sokmaya çalışıyorlar”
Nureddin Nebati, çalışırken “ahlaksızlarla” mücadele ettiklerini belirterek konuşmasını şöyle tamamladı:
“Böyle bir süreçte birileri siyasi çıkarlara düşse de, gerçek dışı çarpıtmalara girişerek, hatta siyaseti tribünlere sokmaya çalışarak kasıtlı provokasyonlara başvursa da, biz dirayetimizi sonuna kadar koruyoruz. tarihimizden ve milletimizden aldığımız güç ve sarsılmaz iradeyle vatandaşlarımıza ve ülkemize hizmet ediyoruz.Hizmet yolunda kararlı adımlar atmaya hiç çekinmeden devam edeceğiz.Cumhurbaşkanımızın liderliğinde var gücümüzle çalışacağız. , her yaranın sarılmasında, bölgenin yeniden imarı ve dirilişinde milletimizle omuz omuza, yan yana, birlik içinde yürümeye devam edeceğiz.Bu süreçte devletimiz tüm imkanlarıyla herkesin yanındadır.Ve sonuna kadar yanınızda olmaya devam edeceğini ispatlamıştır.”