Haber

Cumhurbaşkanı adayı Kılıçdaroğlu canlı yayında soruları yanıtladı: (2)

Cumhurbaşkanlığı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Mecliste ‘güçlendirilmiş parlamenter sistem’i savunanlar çoğunluğu alacak. AK Partililer de Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’i isteyecekler. Çünkü meclise girdiklerinde gördüler. Resim, siyaset yapamıyorlar, siyaset yapma hakları ellerinden alındı.” söz konusu.

Kılıçdaroğlu, Sözcü TV canlı yayınında yer alan “Liderler Özel” programında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Başkan seçilmesi halinde Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun başkan yardımcıları olacağını hatırlatan Kılıçdaroğlu, bu durumdan son derece memnun olduğunu söyledi.

Kılıçdaroğlu, “Sizce seçim ilk turda sonuçlanır mı?” sorusuna, “Seçim ikinci tura bırakılmaz, birinci tura kalır. Birinci turda bu iş biter. Çünkü ben bu ülkenin gençliğine güveniyorum.” cevabı verdi.

Gençlerin ülke yönetiminden memnun olmadığını belirten Kılıçdaroğlu, “Gençlere söylüyorum ki, sandık başına gidip demokratik yollarla otoriter bir hükümeti değiştirirseniz, millete çok güzel bir hediye bırakmış olursunuz. dünya siyaset tarihi.” söz konusu.

Kılıçdaroğlu, “Cumhurbaşkanlığını kazandığınız halde Cumhur İttifakı’nın mecliste çoğunluğu kazandığı bir durumla karşılaşırsanız, parlamenter sistemi geri getirme sözü veren Millet İttifakı adına eylem planınız ne olur?” sorusu üzerine şunları söyledi:

“Mecliste çoğunluğu alacağız, güçlendirilmiş parlamenter sistemi savunanlar bu çoğunluğu alacak. AK Partililer de Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’i isteyecekler. Çünkü meclisteyken tabloyu gördüler, siyaset yapamadılar. , siyaset yapma hakları ellerinden alındı, muhtemelen bunu kamuoyu önünde net bir şekilde konuşmuyorlar ama arkadaşlar tartışıyor, mecliste konuşuyorlar, bir de mevcut sistemin onları tamamen elinden aldığını söylüyorlar. siyaset yapma hakkı, onları siyaset yapamaz hale getirmiş, iradeleri ipotek altına alınmıştır.”

“Meclise kanun gönderirken mutlaka sivil toplum kuruluşlarının görüşünü alacağız”

Türkiye’ye “gerçek demokrasiyi” getireceklerini söyleyen Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

“Taraflar arasında uzlaşma kültürünü getireceğiz. Kanunları TBMM’ye gönderirken mutlaka sivil toplum kuruluşlarının görüşünü alacağız. Her türlü düzenlemeyi Ekonomik Sosyal Kurul’a götüreceğiz. örneğin esnafla ilgili toplumu dışlamadan bir düzenleme yapılması mutlaka gerek esnaf ve sendikaların gerekse sivil toplum kuruluşlarının o konuda görüşleri alınacak, onların da görüşleri alınacak. Kurullarda söz hakkı. Dolayısıyla çok farklı bir Türkiye düşünüyoruz.”

“İktidara geldiğimizde ne yapacağımız belli”

Kılıçdaroğlu, 6’lı masanın hazırladığı ortak mutabakatın aynı zamanda hükümet programı olacağının altını çizerek, “Farklı görüşlere rağmen 6 başkan ve 2 bin 400 temel unsur üzerinde anlaştık ve ‘Uygulayacağız’ dedik. İktidara geldiğimizde yapacaklarımız bellidir.” ifadeleri kullandı.

“Taşeron işçi sorununu çözecek misiniz?” sorusuna cevap veren Kılıçdaroğlu, “Devlet taşeron işçi çalıştırmıyor, devlet takım elemanı çalıştırıyor. Devlet sizsiniz, taşeron işçi derken neyi kastediyorsunuz? Devlet ücretli öğretmen, sözleşmeli öğretmen değil, takım hocası çalıştırıyor.” söz konusu.

“Diyanet İşleri Başkanlığı’nı kuran CHP’yi neden kapatalım?”

Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “muhalefet seçimi kazanırsa Diyanet İşleri Başkanlığı’nı kaldırır” açıklamalarını hatırlatarak, şunları kaydetti:

“Bunu duyunca çok şaşırdım. ‘Diyanet’i kapatacağız’ diyen kim? Diyanet İşleri Başkanlığı’nı kuran CHP neden kapatılsın Akıl var mantık var aksine güçlendirilmesi gerekiyor Diyanet topluma hizmet etmeli topluma sevgiyi öğretmeli ve saygı. Dileğimiz bu.”

“Savunma sanayi milli beladır, partisi yoktur”

Kılıçdaroğlu, bir soruyu yanıtlayarak, “Sanki savunma sanayini onlar kurdu, ondan öncesi yokmuş. Dolaylı olarak savunma sanayiine karşıyız gibi bir algı oluşturmaya çalışıyorlar. Savunma sanayi milli bir sorundur, bugüne kadar gelmiştir. partisi yok, neredeyse ülkenin çıkarınadır.” söz konusu.

(Bitti)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu